Gökçeada'da Organik Tarım

Dünyada son yıllarda hızla yayılmakta olan organik tarım, kimyasal ilaç ve gübre kullanmadan yapılan doğal tarıma deniyor. Gökçeada, ada olmasının getirdiği avantajla(daha korunaklı) organik tarım için ideal bir yer.

Gökçeada'da gerek tarımsal alanların kontrolünün kolay olması, gerek uzun yıllardır kimyasal ilaç ve gübrelerin kullanılmamış olması mevcut tarım alanlarının organik tarıma geçişini kolaylaştırıyor.

Gökçeada'da organik tarım sertifikalı zeytinyağı üretimi yapan firmalar bulunuyor. Bu firmalar zeytinyağı ve sabun dışında butik çapta ev yapımı ürünler de satıyorlar. Bunlar kekik balı, biber salçası, peynir, yoğurt, sebze-meyve, reçel, nar ekşisi gibi ürünler. Ayrıca Türkiye çapında satış yapan bir organik süt ürünleri markası da bulunuyor adanın. Organik tarım ürünleri arasında üretimi sınırlı olan süt ürünlerinin Türkiye’de ilk kez üretildiği yerlerden biri Gökçeada. Üretilen organik yemle beslenen hayvanlardan elde edilen süt, yoğurdun yanısıra beyaz peynir, kaşar peyniri ve keçi peyniri yapımında kullanılmaktadır.

Tarım Bakanlığı ekolojik tarım yapılması amacıyla pilot bölge olarak seçmiş Gökçeada'yı. 2002 yılında Gökçeada Organik Tarım Projesi ile toplulaştırılmış ilk proje modelinin uygulandığı yer olma özelliliğini taşımaktadır. Gökçeada Kaymakamlığı'nın Organik Zeytinyağı Üretimi, Organik Bal Üretimi ve Organik Sofralık ve Şaraplık Üzüm Üretimi olmak üzere üç alanda başlattığı projeler ile amaç Gökçeada'yı tamamen bir organik tarım adası haline getirmek. 

Organik Zeytincilik Projesi
Organik tarım Gökçeada’da ilk olarak zeytincilikte başlamış. Adada önemli gelir kaynaklarından biri olan zeytincilik organik zeytinyağı üretimi ile ivme kazanmış. Yağlık zeytinyağı çeşidi olan Landolia ülkemizde eşi olmayan bir çeşit olup, zeytinyağı farklı tat ve aromalar içeriyor. Adadaki zeytin alanlarının yarıdan fazlası, organik üretim alanı olarak sertifikalandırılmış durumda.

Organik Bal Üretimi Projesi
Doğal coğrafyası ve sağlıklı ürünlerin üretimi açısından eşsiz fırsatlar sunan Gökçeada’da önemli organik ürünlerinden biri de bal. Halen üretilen katkısız çam ve kekik balları adada tüketildiği gibi yaz aylarında Gökçeada’ya gelen ziyaretçilere de sunuluyor.

Son yıllarda farkedilen Gökçeada'ya özgü bir bal arısı 2019 yılında tescillenerek koruma altına alınmış. Kanat yapısı farklı olan bu arı türü Gökçeada Arısı olarak litaratüre geçmiş bulunuyor. Gökçeada arısı üreme oranının ve bal üretiminin yüksekliği ile önemli bir arı çeşidi. Bölgeye uygun bir arı ırkı olan, doğal seleksiyona uğramış arıların çoğalmasıyla ve kendisine has yapısı olan ana arılar oluşmuş.

Organik Bağ Yetiştiriciliği Projesi
Adada yapılan arkeolojik kazılar sırasında günümüzden üç bin yıl öncesine ait üzüm çekirdekleri bulunan Gökçeada’da, bağcılık ve şarap üretiminin geliştirilmesi amacıyla asma fidanları dağıtılmaktadır. Gökçeada’da yüzyıllardır devam eden ev şaraplarının üretiminin yanısıra Barba Yorgo, Etis ve Tını yerel ve yabancı üzüm türlerinden şarap üretimi yapmaktadır.